Nejprve pojíme, pak uvidíme
Vždy, když vidím poletující vločky sněhu, nostalgicky si vzpomenu na chvíle, kdy jsme seděli pod pergolou a vyráběli nějaké grilované dobroty. Nebyli jsme samozřejmě sami. Zvlášť v sobotu to vonělo téměř ze všech zahrad v okolí. Z některé jen tradiční opékané špekáčky, ale leckde bylo poznat, že šli kousek dál. Letní grilování je trend, který se u nás hodně rozmáhá.A je to dobře.
Zvlášť v případě, pokud jste propadli takovému tomu sousedskému nebo rodinnému grilování.
– U plného talíře mizí všechny spory a hádky.
Proč myslíte, že panovníci nejprve pozvali protistranu na přátelský oběd a pak se teprve odebrali k jednání?
– S plným žaludkem už se do sporů nechtělo.
Pokud ovšem nebyli ve stavu válečném. To už ani pečená husa s knedlíkem a zelím nezachránila.
Každý podle svého gusta
Co je k takovému letnímu grilování potřeba?Především to, co budeme opékat.
· Jestliže jsme vyznavači trempinku, asi nám bohatě postačí, když si na procházce uřízneme nějaký klacek a v nejbližším řeznictví koupíme buřty. Rozhodně to má něco do sebe. A jestliže jsou přítomné děti, myslím, že je to ten nejlepší způsob.
· Pokud se ale chystáme prožít na zahradě u grilu celé odpoledne a možná i část noci, rozhodně si s párky nevystačíme. Možností bude spousta.
Grilovaná kuřátka –ani ten nejzmlsanější jazýček jimi většinou nepohrdne.
Marinovaný jehněčí špíz – tady trochu opatrně. Ne každého uctíte jakýmkoliv masem. Někdo má (nepochopitelně) k jehněčímu odpor.
Vepřové nebo hovězí plátky– myslím, že tím nikoho neurazíte.
Rozhodně se doporučuje maso vždy, před samotným grilovacím aktem, naložit do marinády.
Se solí opatrně. I tady platí, že méně je někdy více. A každý si přeci může dosolit podle své chuti. Stále si ještě nejste jistí, jestli byste náročnou proceduru zvládli? Stačí procestovat internet a najdete tolik nápadů a námětů, že si budete přát, aby léto trvalo celý rok.