Není nad domácí džem a marmeládu
Přesto, že dnes koupíme kvalitní potraviny, některé i v bio kvalitě, nejspíš budou nejzdravější a nejchutnější ty, které si vyrobíme doma sami. Chléb namazaný domácí marmeládou, džemem nebo ovocnou pomazánkou, nám bude určitě chutnat víc, než s marmeládou kupovanou. Tím není myšleno, že kupované marmelády nejsou dostatečně chutné. Možná by nás, ale překvapilo, jak malé množství ovoce mohou, některé tyto výrobky obsahovat. Dříve se marmelády doma vyráběly s naprostou samozřejmostí, dnes se k produktům vyrobeným doma, zase pomalu vracíme.
Je pravda, že chceme-li si vyrobit kvalitní džem doma, bude nás to stát trochu více úsilí a času. Na druhou stranu, ale budete přesně vědět, kolik jste do svého produktu použili ovoce. Zvláště v létě, když použijete ovoce, které opravdu dozrálo na slunci a ještě je z vašich vlastních zdrojů, vám dává jistotu kvalitního výrobku. Chuť a vůně domácí zavařeniny, bude s tou kupovanou nesrovnatelná. Navíc při výrobě domácího džemu, se nekladou meze vaší fantazii. Kromě klasických marmelád, můžete vyrobit i ovocnou pomazánku z méně tradičního ovoce.
Výjimkou nejsou ani džemy z rakytníku, banánů, citrusů, fíků a překvapivě i z rajčat nebo cibule.
Zkrátka chuti se meze nekladou. Ovoce můžete libovolně kombinovat nebo konečný produkt ochutit koňakem, pravou vanilkou a třeba špetkou skořice. Nemusíte se bránit ani přidání chia semínek nebo, jako náhražku cukru, použít stévii.
Při výrobě těchto produktů, nemusíte používat žádná éčka ani jiná chemická dochucovadla, sladidla nebo konzervanty.
Nalijete-li ovocný výrobek do hezké sklenice nebo keramické nádoby, může se taková domácí marmeláda stát hezkým a užitečným dárkem.
Domácí zavařeniny jsou výborné, ale to neznamená, že musíme zatracovat ty kupované. Najdou se mezi nimi i opravdu kvalitní výrobky, s vysokým podílem ovoce.